Ana arı mucizevi bir canlıdır ve kendi kolonisinin lokomotifidir.
Her gün kendi ağırlığının 20 katı kadar yumurta üretmekte olan ana arı ne kadar güçlü olursa kovanın bal verimi de o kadar yüksek olur. Bu nedenle arıcılar kendi ana arılarını üretmeyi öncelikli işlerinden biri haline getirmelidirler.
Neden Damızlık Saf Ana Arı ?
Kafkas arısı dünyanın en verimli arı ırkıdır ve genetik saflığını tamamen koruduğu yer Artvin Borçka'ya bağlı Camiili'dir , halk arasındaki söyleyişine göre Macahel Vadisidir.
Damızlık saf Kafkas ana arılar ve çiftleştirme kutuları elde edinilerek arılığınızda üreteceğiniz yüksek verimli melez ana arılarla;
- Ana arıları ölen kolonilerinizin sönmesini engelleyebilir,
- Yaşlı ana arıları gençleriyle değiştirebilir,
- Tüm kolonilerinizi Kafkas ırkına dönüştürebilir,
- Kış aylarında arılarınızın ölmesini önleyebilir,
- Melez ana arılar yetiştirebilirsiniz.
Böylece arılığınızın verimini iki üç kat artırıp daha karlı arıcılık yapabilirsiniz. Bunun için ilk yapılacak iş damızlık kolilerinin oluşturulmasıdır.
Yüksek verimli saf Kafkas ana arılardan bir kaç tane temin edilir. Saf Kafkas ana arılar Tema Vakfı desteğiyle sadece Macahel Arıcılık A.Ş tarafından Artvin Borçka Camiili İzole alanında üretilmektedir. İzole alanları dışında saf üretim mümkün değildir.
Yılda 50 adet çiftleşmiş melez ana arı yetiştirmek için üç-dört adet saf Kafkas arı yeterlidir. Bunlar arılıktaki normal kolonilere verilerek damızlık koloniler elde edilir.
Damızlık koloni elde etmek için ; Önce güçlü bir koloninin ana arısı alınır ardından Macahel A.Ş'den temin edilen damızlık ana arı kafesinin kek bölümü açılarak kovana yerleştirilir. Bir kaç gün sonra taşıma kafesindeki kek biter bu süre içerisinde koloni yeni ana arısına alışır ve damızlık ana arı koloniye hakim olur.
Çekirdek Koloni Oluşturma
Edineceğiniz iki bölmeli veya tek bölmeli inci ana arı çiftleştirme kutularının, modüler dört çerçevesi normal ve lanstrot çerçeveye takılır veya kutu çerçeveleri büyük çerçeveye tel zımbayla zımbalanır.
Bu çerçeve nektar gelişinin yeterli olduğu bir zamanda damızlık koloninin yavru çerçevelerinin ortalı yerine yerleştirilir. Bu uygulama sahil kesimlerinde 15-30 Mart'da , İçanadolu'da 1-15 Nisan'da yapılabilir.
Bu uygulama süresince erken ilkbaharda ve nektar gelişinin zayıf olduğu zamanlarda damızlık koloni mutlaka yeterince kek ve şurupla beslenir.
Damızlık koloniye verilen modüler çiftleştirme kutusunun çerçevelerinin temel peteklerinin işlenmesi ve ana arının bu çerçevelere yumurtlaması sağlanır. Bu süre erken ilkbaharda 15-20 gün sürebilir. Çevreden nektarın geldiği mevsimde daha kısa sürer.
Küçük çerçevelere ana arı tarafından bırakılan yumurtaların çoğu pupa haline geldiğinde çerçeveler çiftleştirme kutusuna nakledilmeye hazırdır. Damızlık koloniden ayrılmadan önce çerçeve sallanır ve yaşlı arıların düşerek kolonide kalması sağlanır. Çerçeve üzerinden kalan arıların çoğunluğunun genç olması önemlidir zira yaşlı arılar hem yeni bir ana arı üretecek arı sütünü salgılayamazlar hemde mum yapamazlar.
Daha önce büyük çerçeveye takılan modüler çerçeveler çıkarılarak çiftleştirme kutusunun her bölümüne iki adet yerleştirilir. Bu arada damızlık koloniden alınan genç arılarla çekirdek koloni güçlendirilir.
Çiftleştirme kutusuna koyulan arıların damızlık koloniye geri dönmemesi için uçuş deliği kapatılır, havalandırma takozu açılır. Arılığın sessiz ve fazla ışık almayan yerine yerleştirilir. Üç-dört gün sonra arılıktaki yerine koyulur. Havalandırma takozu kapatılır ve uçuş deliği açılır.
Çiftleştirme kutusunda 13-15 gün sonra çekirdek koloninin yaptığı ana arı gözünden ana arı doğar.
Çiftleştirme kutusunda doğan ana arı 5-10 gün sonra arılığın erkek arılarıyla çiftleştirilir. Bundan 5-7 gün arasında yumurtlamaya başlar.
Ana arı kanatlarından dikkatlice tutularak o yılın rengine boyanır.
Çiftleşen genç ana arıların işçi gözlerine bıraktığı lavralar kapandıkan sonra bu ana arılar ihtiyaç olan kolonilere güvenli olarak verilebilir.
Buraya kadar anlattığımız yöntem yaygın olarak kullanıldı ve başarılı olundu Tema Vakfı'nın Artvin'de ve Ardahan'da yürüttüğü Organik Bal Üretim Projesi kapsamında 150'nin üstünde arıcıya iki ile beş arasında damızlık ana arı ve beş ile on adet arasında çiftleştirme kutusu dağıtılarak kendi ana arılarını üretilmesi sağlandı.
Diğer işletmelerde kışın arı ölümleri %50 oranında olurken temanın projesi kapsamında kendi ana arılarını üreten firmalarda bu oran %5'e kadar düştü. Daha da önemlisi bu firmalarda bal üretimi %50 oranında arttı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder