Kıymalı patates dolması malzemeleri
- 3 adet patates
- 250 gr dana kıyma
- 1 adet doğranmış kırmızı biber
- 1 adet doğranmış soğan
- 1 adet kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 diş sarımsak
- Tuz, karabiber
- Kızartma için ay çiçek yağı
- Süsleme için kaşar peyniri
- Salçalı sos için domates ve biber salçası
**Kıymalı patates dolması için malzeme seçimi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
- Damak zevkinize uygun baharatlar kulanın. İsterseniz kıymalı harcınızda sarımsak kullanmayabilirsiniz.
- Yemeğin yapım aşamasında, patateslerin ağzının yukarı bakacak şekilde fırın tepsisine dizeceğiniz için, seçtiğiniz patateslerin eşit boylarda ve ikiye kesildiğinde, düz duracak şekilde olmasına dikkat edin.
- Yemeği fırınlarken kullanacağınız fırın tepsisinin orta büyüklükte - derinlikte olması, dolmaların dik durmasına yardımcı olur ve hazırlayacağınız salçalı sosun dolmalara daha rahat nüfuz etmesini sağlar.
Yapılışı
Önce patatesleri soymakla işe başlayalım.Soyduktan sonra iyice yıkayalım ve ortadan keselim.Oyma aparatıyla patatesimizin ortasını oyalım. Oyduğumuz patateslerin iç harcını yaparken kararmaması için suda bekletelim.
İç Harcı İçin :
Ocağımızın altını yakıp tavamıza biraz sıvı yağ ekleyelim. Daha sonra önceden doğranmış kırmızı biber ve soğanı ekleyelim ve yumuşayıncaya kadar kavuralım.Kavrulduktan sonra kıymayı ekleyelim ve kıymada iyice suyunu çekip kendini salana kadar karıştırmaya devam edelim.
Kıymamız soğan ve biberle iyice kavrulduktan sonra domates salçasını,tuz ve karabiberini de ekleyelim. Harmanladıktan sonra isteğe göre sarımsak doğrayabilirsiniz. Biraz daha harmanladıktan sonra iç harcımızı hazırlanmış oluyoruz. Harcımızı soğumaya bırakalım ve bizde patatesleri kızartmaya başlayalım.
Suda olan patateslerin suyunu kağıt bir peçeteyle yağda sıçramaması için alalım. Patatesleri önlü arkalı kızarttıktan sonra fazla yağlarının alınması için kağıt havlu koyulmuş bir tabağa alalım.
Harcımız soğudu ,patateslerimiz kızardı. Artık harcımızla patatesimizi buluşturabiliriz. :)
Eğer patateslerimiz düz durmazsa altından biraz kesip tepside düz durmasını sağlayabilirsiniz. Salçalı sosumuzu fırın tepsimize patateslerimizinde içine gelecek şekilde koyalım.
Önceden ısınmış 180 derecede ki fırınımıza patateslerimizi koyalım ve 15-20 dk kızarmaya bırakalım.
Fırından çıktıktan sonra biraz soğumasını bekleyelim ve isterseniz yanına yoğurt koyarak servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder